Portada - foto apaisada


 

Actualitat

L'Hospital de Gandia i la UPV investiguen un sistema ràpid de detecció del citomegalovirus

14/07/2024

L'Hospital de Gandia i la UPV investiguen un sistema ràpid de detecció del citomegalovirus

És una prova en saliva per al diagnòstic primerenc de la infecció, que pot causar sordesa neurosensorial en nounats. En l'estudi participa com a investigador principal el Dr. Jose Miguel Sequí Canet, cap de Pediatria del Francesc de Borja. 
 

La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) organisme dependent de la Conselleria de Sanitat, a través d'un equip format per professionals de Pediatria de l'Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia, i de la Universitat Politècnica de València (UPV) estan desenvolupant una prova de diagnòstic ràpid en saliva per a la detecció del citomegalovirus. 

La investigació s'està duent a terme en el marc del programa UniSalut i és finançada pel subprograma Polisabio de col•laboració entre Fisabio i la UPV. 

La infecció per citamegalovirus és la principal causant de morbi-mortalitat infantil d'origen congènit, i es detecta entre el 0,3 i el 2,4% dels nounats. Dels nounats simptomàtics, el 4% mor i el 90% tindrà lesions neurològiques, entre les quals la sordesa neurosensorial és la més freqüent. 

Actualment la detecció es realitza mitjançant PCR en mostres d'orina; una prova molt precisa, però que requerix d'equips costosos, laboratoris especialitzats i personal capacitat, per la qual cosa no pot ser utilitzada per a realitzar diagnòstics in situ i massius. 

D'ací la necessitat de poder realitzar una prova de cribratge universal ràpida, barata i de fàcil ocupació perquè puga ser utilitzada de manera massiva i avançar en el diagnòstic primerenc d'esta infecció. 

És a dir, “permetria detectar als pacients infectats en menys de 15 minuts i amb una alta sensibilitat, la qual cosa suposarà un enorme avanç perquè es puga actuar d'una manera molt més eficaç”, tal com expliquen els investigadors principals del projecte CMVSens José Miguel Sequí, cap de Pediatria de l'Hospital de Gandia, i Estela Climent Terol, de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic de la UPV.
 
A més, estes troballes poden permetre també el diagnòstic del citamegalovirus en altres situacions clíniques rellevants com en el cas de pacients amb quimioteràpia o una altra immunodepressió. 

L'estudi es troba en fase de desenvolupament i ha sigut un dels 12 projectes de la Comunitat Valenciana que han aconseguit finançament per a accions preparatòries en la convocatòria d'ajudes competitives del subprograma col•laboratiu POLISABIO entre la UPV i Fisabio.
 

Compartir

Galeria d'imatges